Choď na obsah Choď na menu

Ryžový nákyp

29. 5. 2012

Ingrediencie:  2 šálky ryže

cukor (práškový alebo kryštálový)

3 žĺtky

broskyňový kompót (dobrý je aj s banánmi, marhuľami....)

mlieko

maslo strúhanka

soľ

Postup:

Dva poháre ryže umyjeme pod vlažnou vodou. Dáme do hrnca. Osolíme a pridáme lyžicu cukru. Zalejeme mliekom a vodou v pomere - raz toľko tekutiny ako ryže. Dáme variť na platňu a necháme ryžu rozvariť.

Varíme na miernom ohni a občas premiešame, aby nám neprihorela. Zapekaciu misu potrieme maslom a vysypeme strúhankou.

Do uvarenej ryže primiešame žĺtka, maslo, cukor podľa chuti. Z bielka si vymixujeme sneh a asi 3/4 pridáme do ryže. Polovicu ryže dáme do zapekacej misy. Pridáme zavárané broskyne alebo marhule a pridáme zvyšnú ryžu.

Dáme piecť na 180 stupňov na 45 minút. Na zapečenú ryžu rozotrieme zvyšok bielka a ešte dáme na chvíľu zapiecť, kým bielok nezhnedne.