Choď na obsah Choď na menu

Zemiakový chlieb

19. 4. 2012

p1230774.jpgIngrediencie:     1kg hladkej múky

                        1 KL rasce

                        droždie (jeden sáčok)

                        1 PL cukru kryštál

                        4 uvarené zemiaky

                        2 KL soli

                        6 dl vlažnej vody

                        2 PL octu

Postup:    Pripravíme kvások z 1lyžičky cukru krištál, droždia a asi 1 - 1,5 dl teplej vody (dobre nakysne v trúbe vyhriatej asi na 25 - 50 stupňov).

Uvarené zemiaky nastrúhame (ak dáte malé zemiaky, bude nadýchanejší), zmiešame s múkou, rascou, soľou, octom, pridáme kvások a dobre premiešame - podľa potreby pridávame vodu. Cesto musí byť celistvé, nesmie sa veľmi lepiť. Dobre vymiesiť! Necháme ho 10 min. odpočívať, potom znova dobre premiesime na pomúčenej doske a necháme v mise kysnúť zakryté utierkou asi 30 minút. Opäť premiesime, vytvarujeme bochníček a necháme na plechu eše 10 minút odstáť.

Medzitým rozohrejeme trúba na 220 stupňov. Chlebík potrieme slanou vodou, na vrchu urobime par zarezov nozom, alebo poprepichujeme vidličkou (inak praskne kôrka) a 10 min pečieme na 220 stupňov, potom zmiernime na 150, potrieme slaou vodou znova a pečieme ešte asi pol hodinu. Po vytiahnutí z trúby ešte raz potrieme slanou vodou.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.