Carrot cake
Ingrediencie: 2 1/4 pohára múky
1 1/2 ČL prášku do pečiva
1 ČL sódy bikarbóny
1 ČL mletej škorice
1/4 ČL mletého zázvoru
1/2 ČL soli
1/4 ČL mletého muškátového oriešku
4 veľké vajíčka, izbovej teploty
1 1/2 poháre cukru (nabudúce by som ho asi úplne vynechala, alebo pridala po troškách už do hotového cesta, ak by sa zdalo málo sladké)
1 pohára repkového oleja
1/2 pohára podmáslia
2/3 pohára hnedého cukru
2 ČL vanilkového extraktu
1/2 pohára ananásu, rozdrveného na malé kúsky a vyžmýkaného
450 g najemno nakrájanej mrkvy (najlepšie v mixéry rozdrvenej)
1 pohár nasekaných vlašských orechov (prápadne iné, podľa chuti)
1 pohár hrozienok (zlatých podľa možnosti)
Krém: (nemusí byť)
450 g žervé, izbovej teploty
115 g masla, zmäknutého
2 ČL vanilkového extraktu
1 ČL pomarančovej kôry
1 ČL citrónovej kôry (kôry a extrakty kombinovať podľa chuti)
3 - 4 poháre práškového cukru (veeeľmi veľa, ja som dala max 1 )
Postup: Predhrejeme rúru na 175 stupňov. Vymastíme 2 formy (okrúhle, priemer 22cm). V jednej miske zmiešame suché ingrediencie :múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, soľ, škoricu, oriešok, zázvor. V druhej vlhké ingrediencie: vajíčka s cukrom, podmáslie, vanilkový extrakt, olej a ananás. Dobre premiešame. Suché ingrediencie zamiešame do vlhkých a poriadne premiešame aby sa spojili. Pridáme mrkvu, oriešky, hrozienka.
Vylejeme cesto do predpripravených foriem a pečieme 35 - 40 minút (v mojej rúre to bolo 40). Kontrolujeme špáradlom (skôr ako za 30 min to ale nebude).
Približne ďalších 30 minút nevyberáme z formy.
Krém vyrobíme zmiešaním všetkých ingrediencií. Časť rozotrieme na prvý plát, prikryjeme druhým a zvyšok krému rozotrieme na povrch koláča. (robila som aj z polovičnej dávky - teda len jednu formu, bola síce menšia, ale koláč je riadne sýty, takže úplne stačil.