Pečená kuracinka so zemiakovo-cukinovými plackami
Ingrediencie: 1celé kura
soľ
1 cibuľa cesnaku, prerezana na polovicu
1 stredne veľký zemiak, olúpaný a nastráhaný
1 stredne veľká cukina, nastrúhaná
1 PL petržlenovej vňate, najemno nakrájanej
200 g neslaného masla, nakrájaného na kocky
cherry paradajčky so stopkami
1 vetvička rozmarínu
Postup:
Predhrejeme rúru na 200˚C. Oddelíme prsia a stehná od kuraťa, ponecháme kožu, trochu postriekame olejom, posolíme a okoreníme. Rozohrejeme panvicu (najlepšie takú, ktorá sa dá použiť do rúry). Vložíme prsia a stehná a opečieme dohneda z oboch strán, pridáme cesnak a vložíme do rúry, kde pečieme 10 minút.
Pridáme paradajočky a pečieme ďalších 10-15 minút, pokiaľ nie je kuracina dobre prepečená.
V miske roztlačíme polovicu upečeného cesnaku, pridáme maslo a vňať, ochutíme soľou a čiernym korením, dobre vymiešame. Zmes naločíme na papier (ja som použila obal z masla), zrolujeme do rolky asi 3 cm hrubej, konce stlačime a rolku vložíme do chladničky ztuhnúť.
Vyžmýkame zvyšnú šťavu zo zemiakov a cukiny, v mise ich zmiešame pridáme zvyšný cesnak, ochutíme soľou a korením. V panvici rozohrejeme olej a vypražíme malé placky,(5-6- minút) z každej stranky dozlata - pražíme na miernom plameni.
Na tanier dáme jednu placku, na ňu prsia, alebo stehno, naaranžujeme k nim paradajočky a na vrch kuraťa položíme 2 plátky petržlenového masla.