Choď na obsah Choď na menu

Pečená kuracinka so zemiakovo-cukinovými plackami

20. 5. 2012

Ingrediencie:   1celé kura

soľ

1 cibuľa cesnaku, prerezana na polovicu

1 stredne veľký zemiak, olúpaný a nastráhaný

1 stredne veľká cukina, nastrúhaná

1 PL petržlenovej vňate, najemno nakrájanej

200 g neslaného masla, nakrájaného na kocky

cherry paradajčky so stopkami

1 vetvička rozmarínu

 

Postup:

Predhrejeme rúru na 200˚C. Oddelíme prsia a stehná od kuraťa, ponecháme kožu, trochu postriekame olejom, posolíme a okoreníme. Rozohrejeme panvicu (najlepšie takú, ktorá sa dá použiť do rúry). Vložíme prsia a stehná a opečieme dohneda z oboch strán, pridáme cesnak a vložíme do rúry, kde pečieme 10 minút.

Pridáme paradajočky a pečieme ďalších 10-15 minút, pokiaľ nie je kuracina dobre prepečená.

V miske roztlačíme polovicu upečeného cesnaku, pridáme maslo a vňať, ochutíme soľou a čiernym korením, dobre vymiešame. Zmes naločíme na papier (ja som použila obal z masla), zrolujeme do rolky asi 3 cm hrubej, konce stlačime a rolku vložíme do chladničky ztuhnúť.

Vyžmýkame zvyšnú šťavu zo zemiakov a cukiny, v mise ich zmiešame pridáme zvyšný cesnak, ochutíme soľou a korením. V panvici rozohrejeme olej a vypražíme malé placky,(5-6- minút) z každej stranky dozlata - pražíme na miernom plameni.

Na tanier dáme jednu placku, na ňu prsia, alebo stehno, naaranžujeme k nim paradajočky a na vrch kuraťa položíme 2 plátky petržlenového masla.