Minestrone
Ingrediencie: 100 g sušených bielych fazuliek (namočiť deň vopred, alebo je možné použiť tie z konzervy)
1 PL nakrájanej petržlenovej vňate (plus extra na posypanie)
2 veľké cibule (alebo 1 cibuľa a biela časť póru)
1 pohár nastráhanej kapusty (tú som dala len raz a vôbec inak nechýbala)
1/2 pohára zelených fazuliek
1/2 pohára zeleru
tymián, soľ, korenie, bazalka
2 roztlačené strúčiky cesnaku
5 PL olivového oleja
trochu drobných cestovín
300g paradajok (stačia paradajky z konzervy)
1 pohár hrášku (najlepšie mrazeného)
štipka cukru
6,5 pohára vývaru
parmezán na posypanie (nie je potrebný)
Ďalšie ingrediencie podľa toho, kto má čo rád - zemiaky, kukurica (odporúčam), mrkva...
Postup:
Všetku zeleninu nakrájame nadrobno.
Vo vúčšom hrnci pri nízkej teplote asi 5 minút miešame : petržlen, cibule, kapustu, fazulky, zelér, soľ, korenie, tymián, bazalku, cesnak a olivový olej.
Pridáme vývar, paradajky, hrášok, cukor a asi 45 minú necháme mierne vrieť (fakt pozor až sa to nerozvarí, radšej nech je zeleninka trošku tvrdšia).
Pridáme uvarenú fazuľu, drobnú cestovinu (nedávať príliš veľa, nafúkne sa a bude jej dosť).
Varíme, kým nie je cestovina mäkká. Podávame posypané petržlenovou vňaťou a parmežánom.