Choď na obsah Choď na menu

Voňavá tekvicová polievka

27. 8. 2012

 Ingrediencie:  olivový olej

kúsok masla

1 veľká biela cibuľa

3 strúčiky cesnaku

muškátový oriešok

1 kg maslovej tekvice

1 l zeleninového vývaru (bujón z kocky alebo prášku)

môžeme pridať aj škoricu, alebo zázcor, ktorý orestujeme spolu s cibuľou a cesnakom (neskúšala som)

Postup:

Tekvicu musíme očistiť – najprv odrežeme stonku a spodok, rozpolíme tekvicu na polovicu a lyžicou vydlabeme stred so semienkami a fúzmi. Potom rozkrájame tekvicu na menšie kusy, aby sa nám lepšie čistila jej pomerne hrubá šupa. Očistenú tekvicu nakrájame na malé kocky.

Do rýchlovarnej konvice dáme zovrieť vodu a zalejeme ňou zeleninový bujón, ktorý poriadne premiešame aby v ňom neboli žiadne hrudky.

Očistíme cibuľu a cesnak, nakrájame nadrobno a orestujeme vo väčšom hrnci na rozpálenom oleji s máslom. Pridáme nakrájanú tekvicu a restujeme asi 5min.

Zeleninu zalejeme horúcim vývarom a necháme zovrieť. Potom znížime na strednú teplotu a varíme kým nie je tekvica uvarená do mäkka, 7-10min. Rozmixujeme polievku ručným mixérom do hladka a ešte necháme prevrieť.

Krémovú polievku dochutíme kúskom másla, nastrúhaným muškátovým orieškom, prípadne dosolíme.

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.