Voňavá tekvicová polievka
Ingrediencie: olivový olej
kúsok masla
1 veľká biela cibuľa
3 strúčiky cesnaku
muškátový oriešok
1 kg maslovej tekvice
1 l zeleninového vývaru (bujón z kocky alebo prášku)
môžeme pridať aj škoricu, alebo zázcor, ktorý orestujeme spolu s cibuľou a cesnakom (neskúšala som)
Postup:
Tekvicu musíme očistiť – najprv odrežeme stonku a spodok, rozpolíme tekvicu na polovicu a lyžicou vydlabeme stred so semienkami a fúzmi. Potom rozkrájame tekvicu na menšie kusy, aby sa nám lepšie čistila jej pomerne hrubá šupa. Očistenú tekvicu nakrájame na malé kocky.
Do rýchlovarnej konvice dáme zovrieť vodu a zalejeme ňou zeleninový bujón, ktorý poriadne premiešame aby v ňom neboli žiadne hrudky.
Očistíme cibuľu a cesnak, nakrájame nadrobno a orestujeme vo väčšom hrnci na rozpálenom oleji s máslom. Pridáme nakrájanú tekvicu a restujeme asi 5min.
Zeleninu zalejeme horúcim vývarom a necháme zovrieť. Potom znížime na strednú teplotu a varíme kým nie je tekvica uvarená do mäkka, 7-10min. Rozmixujeme polievku ručným mixérom do hladka a ešte necháme prevrieť.
Krémovú polievku dochutíme kúskom másla, nastrúhaným muškátovým orieškom, prípadne dosolíme.